FAQ
1. Hoe kan ik met een hond wandelen?
Om met een hond te wandelen, moet je een wandelkaart aanvragen. Deze kost € 5 en is één jaar geldig. De wandelkaart is belangrijk voor je verzekering en om bij te houden welke hond met wie op pad is.
We vragen ook je GSM-nummer, zodat we je kunnen bereiken als er interesse is in de hond waarmee je wandelt. Zorg er dus voor dat je altijd je telefoon bij je hebt.
Daarnaast is het verplicht om een familiale verzekering te hebben en moet je minimaal 16 jaar oud zijn om met een hond te mogen wandelen. 🐾
2. Zijn de honden in het asiel agressief?
Het is niet zo dat alle honden stout zijn. Wij weten perfect welke honden te vertrouwen zijn en welke niet. Wanneer je komt wandelen of een hond komt adopteren, dan zullen wij wel zeggen of de hond zindelijk is of niet. De honden die durven bijten, zetten we niet ter beschikking voor adoptie of wandeltocht!
3. Ik heb kittens, kunnen deze bij jullie terecht?
Als je van onze regio bent dan mag je deze bij ons binnenbrengen. Let op: Voor de kittens moet er een klein bedrag per nest betaald worden.
4. Ik heb verwaarloosde dieren opgemerkt, anders dan kat of hond. Kunnen jullie helpen?
Als u verwaarloosde dieren heeft opgemerkt, neemt u best contact op met de milieudienst van uw gemeente of de politie. Wij kunnen geen grote dieren zoals schapen of kalfjes opvangen, maar we kunnen wel de situatie inspecteren en, indien nodig, helpen bij het vinden van een opvangplaats. Dit proces verloopt altijd via de milieudienst of de politie.
Als u vermoedt dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden, kunt u dit melden aan de overheid via de website van Dierenwelzijn Vlaanderen.
Neem contact op met de lokale politie in de volgende gevallen:
- De situatie is dringend.
- U kent de eigenaar van de dieren niet.
- De dieren vormen een gevaar (bijvoorbeeld bijtende honden).
Meldingen van lawaaihinder (bijvoorbeeld blaffende honden) of geurhinder kunt u doorgeven aan de gemeente of de lokale politie.
Als u problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen opmerkt en u kent de eigenaar van het dier, kunt u een melding doen via het online formulier van Dierenwelzijn Vlaanderen:
www.dierenwelzijn.vlaanderen.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-klacht-indienen
Vul het formulier zo nauwkeurig mogelijk in, zodat het dier snel gevonden kan worden. Anonieme meldingen worden niet behandeld, maar uw discretie wordt gegarandeerd.
Wat kunt u melden?
- Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, enz.
- Problemen met de verkoop van dieren.
- Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden via sociale media (bijv. Facebook) of zoekertjes-websites (bijv. Kapaza).
Dierenwelzijn in andere regio's
Brussel: Meldingen over dierenwelzijn kunt u doorgeven aan Leefmilieu Brussel.Wallonië: Meldingen kunt u doen bij de Unité Bien-être animal (UBEA).